Ma hat fős lenne a olimpiai csapatunk

Tokió Olimpiai Játékok 2020

Megkezdődött a kétéves olimpiai kvalifikációs sorozat második esztendeje, sőt, már túl vagyunk a sorozat budapesti eseményén is. Most hat indulónk lenne Tokióban!

Időről időre igyekszünk összefoglalni, hogy az olimpiai kvalifikációs sorozatban gyűjtött pontok alapján hogyan állnak legjobbjaink. A második kvalifikációs év első összegzésében némileg változott a kép a korábbiakhoz képest: pillatnyilag hat judósunk áll olimpiát érő helyen. Akadnak biztató előrelépések, de egyelőre csak egy kvótában lehetünk biztosak, a többiért tovább kell harcolni.

Jelenleg öt versenyzőnk áll befutó helyen, a hatodik pedig szabadkártyával lehetne ott 2020-ban Tokióban, a csapatok versenyében viszont továbbra is „lyukas“ az egyik súlycsoportunk.

Amint ismeretes, csak nagyon komoly kritériumok teljesítése esetén indíthatja egy-egy ország a válogatottját is Japánban, ehhez mind a hat érintett – illetve az ezekhez „passzoló” – súlycsoportban kvalifikációt kell szereznie. Emlékeztetőül: a judo új, vegyes csapatversenyében három női (57, 70 és +70 kg), illetve három férfi (73, 90 és +90 kg) súlykategória szerepel. Nekünk most a női felső súlycsoport hiányzik, a betöltéséhez megfelelő lenne egy kvóta a 70, a 78 vagy a +78 kilogrammban.

Ami az egyéni helyeket illeti, ha most zárulna a sorozat, hat magyar induló lehetne Tokióban – a legutóbbi két játékokon, Londonban és Rio de Janeiróban nyolc-nyolc indulónk volt. Nem történt változás az élen, Tóth Krisztián továbbra is a teljes kvalifikációs rendszer legjobbjai között van, kis túlzással már tatamira sem kellene lépnie Tokióig, olyan sok pontot gyűjtött.

Megtartotta, sőt tovább erősítette pozícióját Csernoviczki Éva, olimpiai bronzérmesünk jelenleg a tizenharmadik befutó helyen áll súlycsoportjában. Ugyancsak jó helyen áll Karakas Hedvig, aki immár a Top10-be is beverekedte magát a súlycsoportjában.

Ungvári Attila a minszki Európa Játékokon és a hétvégi budapesti Grand Prix-n szerzett bronzérmeivel bekerült a közvetlen kvótások közé, ráadásul már majdnem ezer pontja van, ami igen biztató a folytatásra nézve.

Valamelyest gyengült az 52 kilogrammosok között igyekvő Pupp Réka helyzete, az Atomerőmű SE sportolója jelenleg az utolsó előtti befutó helyen áll súlycsoportjában, nem lesz könnyű megőriznie ezt a pozíciót. Pillanatnyilag a harmincnyolc esztendős Ungvári Miklósé lenne az az egy kontinentális kvóta, amelyre jó eséllyel építhet a magyar válogatott – de a ceglédi klasszis mindössze 52 pontnyira van a kvótás helyektől, ez a hátrány pedig ledolgozható a következő hónapokban.

Ami a többi súlycsoportot illeti, reménykedhetünk a 100 kilogrammos kategóriában, ahol Ohát Zalán is gyűjtögeti a pontokat, de a hosszas kihagyás után visszatérő Cirjenics Miklós is „beszállt” a küzdelembe. Ez egy nagyon „sűrű” súlycsoport, az élmezőny nagyon együtt van, nehéz lesz őket megközelíteni, de biztosak lehetünk benne, hogy a két 100 kilósunk mindent megtesz majd ezért.

A nőknél a 78 kilogrammos Salánki Evelin is kvótaközelbe kerülhet, jelenleg mindössze hatvan pont a hátránya (a viszonyítás kedvéért: a budapesti GP-n a legjobb harminckettő közé jutás nyolcvannégy pontot ért), a bejutására a már említett csapatverseny miatt is óriási szüksége lenne válogatottunknak.

Természetesen a hátralévő versenyeken még mindenkinek van esélye az előrelépésre, az elmúlt hétvége is megmutatta, milyen tartalékokkal rendelkezik a magyar judosport…

(Forrás: judoinfo.hu)