Varsó és Prága a figyelem fókuszában

A hétvégén a férfiak Varsóban, a nők pedig Prágában lépnek tatamira, a mieink az European Open-viadalokon tehetnek újabb lépéseket az Eb- vagy vb-indulási jogokért, no és esetleg Tokióért…

A cseh fővárosban ezúttal a hölgyek számára rendeznek European Open-viadalt, amelyen ismét igen népes magyar küldöttség vesz részt: tizenhárom judósunk lép majd tatamira szombaton. A versenyzőket az edzők részéről Radics Attila, Gosztonyi Zsolt, Horváth István Dávid, Neu Gábor és Kovács Sándor kíséri el, amíg nemzetközi bíróink közül ezúttal Havasi Viktor kap lehetőséget.

Női European Open, Prága

A magyar indulók
48 kg:
 Erdélyi Lilla (Budaörsi SC)
52 kg: Knetig Emőke (Mogyi-Bajai JC)
57 kg: Siroki Ibolya (Budaörsi SC), Balogh Daniella (Mogyi-Bajai JC), Kovács Kitti (BHSE), Varga Brigitta (KSI SE)
63 kg: Polyák Krisztina (Budaörsi SC), Özbas Szofi (Ceglédi VSE)
70 kg: Lőrinc Renáta (UTE), Salánki Evelin (BHSE)
78 kg: Tóth Fanni (KSI SE)
+78 kg: Szigetvári Mercédesz (Mogyi-Bajai JC), Kárpáti Emese (Szatymaz)

Szép emlékek a cseh fővárosból

Prágában nem rossz a mieink mérlege az elmúlt évtizedben, 2009-ben Karakas Hedvig és Baczkó Bernadett vívta az 57 kilogrammos döntőt, hét éve Burján László és ifj. Nagysolymosi Sándor is bronzérmet szerzett, 2012-ben Csoknyai László a Csehországban szerzett bronzérmével biztosította be londoni olimpiai kvótáját, 2013-ban Joó Abigél állhatott dobogóra, 2014-ben öt érmet is hazahoztak a mieink Prágából, az elmúlt négy évben pedig pontszerző helyezéseket értek el judósaink.

Varsóban a férfiaké lesz most a főszerep, tizenöt versenyzőnk mellett öt edzőnk – Horváth László, Bartha Ákos, Kéki Márton, Sarkadi János és Kovács Bence –, valamint egy nemzetközi bírónk, dr. Deierl Krisztián vesz részt a lengyel versenyen.

Férfi European Open, Varsó

A magyar indulók
60 kg: 
Szabó Csaba (Kecskeméti JC), Monori Dániel (UTE)
66 kg: Boros Bence (Kaposvári JK), Kozma Ákos (Kaposvári JK)
81 kg: Nerpel Gergely (Rákosvidéke Hajtós DSE), Kurtán Zsombor (Egri VSI), Rajkai Róbert (Százhalombatta)
90 kg: Tóth Ferenc (Rákosvidéke Hajtós DSE), Tóth Apor (Miskolci VSC), Veres Márton (KSI SE), Kordély Péter (Kaposvári JK), Beviz Barnabás (BHSE)
100 kg: Ohát Zalán (Budaörsi SC), Vég Zsombor (Ceglédi VSE)
+100 kg: Waczulik Richárd (UTE)

Visszatérés a nagy sikerek színhelyére

Szép emlékeink vannak Varsóból: 2015-ben Őri Felicián, 2014-ben Gercsák Szabina és Joó Abigél is dobogóra állhatott, de 2009-ben és 2010-ben a Himnusz is megszólalt az eredményhirdetések során, előbb Madarász Tamás nyerte meg a 90 kilósok küzdelmeit, hat éve pedig Joó Abigél az első Világkupa-győzelmét itt érte el új súlycsoportjában. 2017-ben a lengyel fővárosban rendezték meg az Európa-bajnokságot, amelyen Csernoviczki Éva és Joó Abigél mellett férfiválogatottunk is remekül szerepelt, valamennyien a kontinensbajnoki dobogó harmadik fokára állhattak fel. 2018-ban Szigetvári Mercédesz hozott haza egy ezüstérmet Lengyelországból, s reméljük, ez a szép sorozat az idén sem szakad meg…