Ötkarikás helyzetkép Tokió felé közeledve

Már három IJF World Tour-eseményen is túl vagyunk 2019-ben, közeledünk a kétéves olimpiai kvalifikációs időszak feléhez. Ha ma zárulna a sorozat, nyolc indulónk lehetne Tokióban, és a csapatversenyben és érdekeltek lennénk!


Hónapról hónapra igyekszünk összefoglalni, hogy az olimpiai kvalifikációs sorozatban gyűjtött pontok alapján hogyan állnak legjobbjaink. Az év második összegzésében hasonló képet festhetünk, mint januárban: ha ma zárulna a kétéves kvalifikációs „hajsza”, nyolc judósunk léphetne tatamira a 2020-as tokiói olimpián. Továbbra is befutó helyen áll Magyarország a csapatok versenyében, pedig csak nagyon komoly kritériumok teljesítése esetén indíthatja egy-egy ország a válogatottját is Japánban, ehhez mind a hat érintett – illetve az ezekhez „passzoló” – súlycsoportban kvalifikációt kell szereznie. Emlékeztetőül: a judo új, vegyes csapatversenyében három női (57, 70 és +70 kg), illetve három férfi (73, 90 és +90 kg) súlykategória szerepel.

A kétéves olimpiai kvalifikációs időszak 2018 májusában kezdődött, s továbbra is remekül áll a magyar válogatott: ha most zárulna a sorozat, nyolc magyar induló lehetne Tokióban – ez megegyezik a Magyar Judo Szövetség célkitűzésével, a legutóbbi két játékokon, Londonban és Rio de Janeiróban is nyolc-nyolc indulónk volt. Nem történt változás az élen, sőt, Tóth Krisztián a legutóbbi elemzésünk óta a legrangosabb európai viadalon, a párizsi Grand Slamen is bronzérmet szerzett, ha egészen rendkívüli dolog nem történik, ő már készülhet az olimpiára. 

Jelentősen erősített pozícióján Csernoviczki Éva, olimpiai bronzérmesünk jelenleg a tizenkettedik befutó helyen áll súlycsoportjában. Ungvári Attila is jól hajrázik, düsseldorfi hetedik helyével visszaverekedte magát a direkt kvalifikációs helyekre. Nem győzzük hangsúlyozni: nagyon nehéz lesz megőrizni a jó pozíciókat vagy megszerezni újabbakat, hiszen a kvalifikációs sorozat 2020 májusáig tart majd, még több tucatnyi versenyen lehet majd pontokat gyűjteni. Mindez igen jelentős terhet rak a versenyzők és edzőik vállára…