Európa-bajnokság Minszkben

Európai Játékok 2019. Minszk

A judósok számára szombaton rajtol az idei Európa-bajnokság, amelyet a négy esztendővel ezelőttihez hasonlóan az Európa Játékok keretében rendeznek meg. Tizenhét magyar versenyzőnek szurkolhatunk!

Különösen fontos szerepet kapott a 2019-es Európa-bajnokság. Nemcsak a minszki Európa Játékok miatt emelkedett még magasabbra a presztizse, de a 2020-as tokiói olimpiai szempontjából is igen fontos pontokhoz lehet jutni Fehéroroszországban. Különleges is ez az esemény, hiszen a „hagyományos” Európa-bajnokságoktól eltérő a szisztémája, a világranglista alapján lehetett rá indulási jogot szerezni.

A mieink közül ez tizenhét versenyzőnek sikerült, szombaton hat, vasárnap öt, hétfőn pedig hat egyéni indulónkért, kedden pedig a csapatversenyben résztvevő magyar válogatottért szoríthatunk. A fehéroroszországi viadalra negyvenkilenc ország négyszáz versenyzője nevezhetett.

Valljuk be, a televíziós közvetítéseket tekintve az Európa Játékok nem kedvez a judo szerelmeseinek, hiszen amíg egy „hagyományos” Eb teljes délutáni programját műsorra szokták tűzni a hazai televíziós társaságok, az EJ miatt ezúttal erre nem kerül sor. A minszki multisport esemény egyes jeleneteit az M4Sport programjában láthatjuk majd.

Ami az esélyeket illeti: a már vázolt okok miatt talán a megszokottnál is nehezebb lesz érmet szerezni az idei kontinensbajnokságon, de reményeink szerint nem térnek majd haza a mieink dobogós helyezés(ek) nélkül. Európa-bajnoki éremhalmozónk, a már sorozatban tizenegy medált begyűjtő Csernoviczki Éva az első versenynapon kezd, akárcsak a világbajnoki bronzérmes, Európa Játékok-ezüstérmes Karakas Hedvig, mindketten eljuthatnak a dobogóig.

Szombaton a háromszoros Európa-bajnok Ungvári Miklós, fivére, az Eb-bronzérmes Ungvári Attila kerülhet az érem közelébe, vasárnap pedig a vb- és Eb-ezüstérmes Tóth Krisztián mellett a nagy visszatérő, a 100 kilogrammos Grand Slam-győztes Cirjenics Miklós szereplésében is bízhatunk. Természetesen a többiek sem véletlenül kerültek be a magyar Eb-csapatba, valamennyien képesek lehetnek kiugró eredmény elérésére.

Nagy András szakágvezetőtől megtudtuk, hogy a versenyzők mellett a csapattal tart a két szövetségi kapitány, Pánczél Gábor és Toncs Péter, az edzők közül Bíró Tamás, Csák József, Csernoviczki Csaba, Hangyási László és Kovács Sándor, továbbá Nagy András sportigazgató. Az Európa Játékokon – az Európai Judo Szövetség felkérésére – nemzetközi bírónk, Gosztonyi Balázs is szerepet kap.